Turul CRCSM în Societatea Surzilor din Republica Armeană

  • 2015-06-25 09.03.12 (2448 x 1836)
  • IMG_0248 (2592 x 1728)
  • IMG_0265 (2592 x 1728)
  • IMG_0371 (2592 x 1728)
  • IMG_0378 (2592 x 1728)
  • IMG_9676 (2592 x 1728)
  • IMG_9978 (2592 x 1728)
  • phoca_thumb_l_1284241535-8052

Socieatatea surzilor din Armenia, a invitat în ospeție Casa Republicană a Surzilor de Cultură din Republica Moldova la festivalul „Caisă Aurie” («Золотой Абрикос»), care a fost organizat pe data 25-27 iunie 2015. Spectatorii armeni au apreciat performanțele artiștilor din Republica Moldova cu mare bucurie și entuziasm. Dansurile noastre naționale pline de farmec au fost o satisfacție pentru publicul armean. Toți admirau echipa noastră, ne-au mulțumit și ne așteptau din nou în ospeție. Spectacolul a fost organizat în comun cu artiștii Societății armeană a Surzilor. Fiecare participant al festivalului a primit un suvenir. Programul a fost foarte interesant. Au fost organizate excursii în locuri istorice din Armenia, unde am admirat cultura și istoria prietenilor noștri.

Excursie în centrul Erevan. Am vizitat Parcul Victoria, Opera, Piața Republicii, precum și memorialul genocidului armean din timpul Imperiului Otoman, care în acest an aniversează 100 de ani, dar până acum, multe țări nu recunoșteau genocidul armean, inclusiv Turcia. Monument memorial cît și muzeul, și parcul au fost construiți în memoria 1,5 milioane de victime nevinovate, care au fost uciși cu brutalitate în anul 1915. Pe 15 aprilie 2015 Parlamentul European a declarat, că 24 aprilie este „Ziua europeană a comemorării victimelor genocidului armean din Imperiul Otoman.” În seara zilei de 23 aprilie locuitorii din Erevan tradițional aprind cîte o lumânare pe ferestrele din apartamente, în memoria victimelor nevinovate.

A fost o călătorie de neuitată în orașul Etchmiadzin Armenia, unde am admirat eleganta bisericii creștine timpurile Hripsime, Catedrala Sfântului Echmiadzin (303g.) – Centrul Bisericii Apostolice Armene.

Excursie la Manastirea Peștera Geghard „Spears Manastirea» (XII -XIII secolele). Unde am aflat că de multe secole se păstrează suliță adusă în Armenia de către Apostolul Fadeev. Sulița cu care soldat roman a străpuns trupul lui Hristos. Manastirea se află pe site-ul de izvoare naturale, iar apa izvorului este situat în interiorul pronaosului principal.
Biserica Sf. Astvatațin și Avazan cît și mausoleul de sus, sunt unele din cele mai cunoscute realizări arhitecturale medievale din Armenia. Complexul este renumit prin aceasta construcția arhitecturală în întregime este sculptat manual în stâncă de sus în jos, finalizarea căruia a durat mai mult de 40 de ani. Este imposibil de a supraestima gradul de credință inspirată de constructori, care au efectuat o lucru extraordinar. Relicvele transmise mănăstirii la mijlocul secolului, la care s-au închinat nenumărați pelerini. În prezent, Spearul se află în Sf. Ecimiadzin.

Noi ne-am relaxat la lacul Sevan – cel mai mare lac din Caucaz. Acesta este situat la o altitudine de 1900 de metri deasupra nivelului mării, cu o suprafață de 1240 de metri pătrați. În lac se revarsă 28 râuri, dar din lac curge singur – râu Hrazdan. Adâncimea laculiu ajunge la 50-98 de metri. Unii din activiștii noștri, chiar sa-u scăldat în lac, și nici nu au observat că apa era rece. Din 1999, în ultima duminică din luna august în Armenia se sărbătorește „Ziua Lacului Sevan.”

Ne-am odihnit și am primit o mulțime de impresii de la frumusețea mediului natural, de la aerul curat și plasat pe coasta munților monumentele culturale. Suntem satisfăcuți că am gustat bucătăria națională, și, desigur, am savurat ” Caise Aurii „. Pe parcursul festivalului, am făcut cunoștință cu prieteni noi și am făcut schimb de experiențe. Suntem foarte bucuroși ca turul a avut loc. Mulțumim Societatății din Armenia pentru invitație și ospitalitate. Suntem cu mare recunoștință Asociației Surzilor din Republica Moldova în persoana d-lui Ruslan Lopatiuc pentru organizarea călătoriei în Republica Armenia.

De asemenea, ai putea dori...