Ziua Internațională a Surzilor

Безымянный-2

In fiecare an, in ultima duminica a lunii Septembrie, este sarbatorită Ziua internatională Surzilor. Sarbatorită in toata lumea, aceasta zi are rolul de constientizare a societații, a autoritaților publice, cu privire la comunitatea surzilor din toata lumea. Evenimentele organizate pentru acest eveniment pot fi deferite — de la expoziție tematică la conferințe, expoziții istorice, expoziții de artă, evenimente sportive, spectacole, excursii etc.

Scopul acestor acțiuni este de a atrage atenția politicienilor, autorităților și a publicului larg asupra realizărilor și preocupărilor comunităților de surzi. Manifestările organizate cu acest prilej oferă și oportunitatea de a stimula creșterea eforturilor pentru promovarea drepturilor persoanelor cu deficiențe de auz din întreaga lume și de a face cunoscute nevoile acestei comunități.

Primul Congres Federației Mondială a Surzilor (DCA) a avut loc în septembrie 1951 și alegerea lunii septembrie pentru a sărbători Săptămâna Internațională și Ziua Internațională a Surzilor reprezintă și marcarea a acestui eveniment. Federația Mondială a Surzilor (DCA) a lansat prima Zi Internațională a Surzilor în 1958. Această zi, prin evenimentele organizate a fost, ulterior, extinsă la o „săptămână”. Pentru aceste evenimente a fost aleasă ultima săptămână a lunii septembrie care culminează cu Ziua Internațională a Surzilor marcată în ultima duminică a lunii. Federația Mondială a Surzilor este o organizație internațională formată din 130 de asociații naționale ale surzilor, care, în colaborare cu Organizația Națiunilor Unite, ajută toate țările, îndeosebi pentru îmbunătățirea respectării drepturilor omului în cazul persoanelor cu deficiențe de auz, mijlocind, totodată, accesul la educație și la tehnologii și servicii de informare. Un studiu recent derulat de Organizația Mondială a Sănătății arată că 360 de milioane de persoane din întreaga lume sunt afectate de pierderea auzului, adică un procent de 5,3% din populație.

Anul acesta, Ziua Internationala a Surzilor va fi celebrata pe 27 septembrie, ultima duminica a acestei luni. Participarea trebuie sa fie in numar cat mai mare pentru a oferi posibilitatea dezvoltarii unor politici sociale care au ca rol incluziunea sociala a acestor persoane cu dizabilitati. De la marsuri, seminarii sau diverse campanii de constientizare, aceasta zi este o adevarata sarbatoare.

Va invitam sa o sarbatorim impreuna, asemenea unei comunitati unite care are un singur scop: ajutorul reciproc, promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati si utilizarea limbajului mimico-gestual ca forma principala de comunicare!

”Daca nu vezi te izolezi de lucruri. Daca nu auzi te izolezi de oameni”

De asemenea, ai putea dori...