Artiști surdo-orbi în piesa ”Atinșii”

După turneul din Piața Roșie, participanții Săptămânei Europene de reabilitare și cultura a persoanelor surdo-orbi au mers la centrul numit de V. Meierhold. Unde a fost prezentată piesa „Atinșii”, regizat de Ruslan Maliсov, în care au participat actorii surdo-orbi – Irina Povolotscaia, Aliona Capustian, Alexei Gorelov, Vera Lijencova, Alexander Silianov, Vadim Plevaco, Svetlana Schucina – au jucat la nivelul actorilor auzitori.

Regia spectacolului neobișnuit a fost creată datorită Fondului de Cooperare pentru surdo-orbi „Со-единение” și Teatrul Națiunilor. Artist al Poporului din Rusia, director artistic al Teatrului Națiunilor Evghenii Mironov în 2014, la o reuniune a Consiliului de Administrație al Fundației surdo-orbilor „Со-единение” a inițiat crearea unui astfel de spectacol.
30_09
„Fir roșu” compoziție -este istoria relațiilor dintre eroii surdo-orbi si rudele lor. Pentru aceasta performanță a fost scrisă această piesă, bazată pe – fapte reale din viața artiștilor surdo-orbilor. Un loc important în piesă au amintirile candidatului surdo-orb în științele pedagogice Scorohodova Olga (1911-1982) și amintirile doctorului în științe Psihologice Alexandru Suvorov. Din păcate, starea de sănătate a lui Alexandru Vasilievici nu i-a permis să participe la acest spectacol. Specificul acțiunei este redat relația dintre un actor surdo-orb și o persoană auditoare. Participanții în scena se confruntă cu dificultăți legate de diferite bariere din viața lor, depășirea problemelor cotidiene, stabilirea relațiilor de rudemie, relație în societate. În aceste relații sunt exprimat multe nuanțe de experiență emoțională.
30_09_1
Cum ne spun la Teatrul Națiunilor,acest spectacol prima producție din lume, unde în piesă sunt implicate actorii surdo-orbi și actori fără dizabilitați. Inspirația le-a fost teatrului israelian Nalaagat, în trupa careia sunt actori doar două deficiențe senzoriale (orbi și surzi).
Sursa:voginfo.ru
Foto: Genadie Tihenco

De asemenea, ai putea dori...