ÎN MOLDOVA SUNT DOAR ŞAPTE TRADUCĂTORI PENTRU SURDO-MUŢI LA 3 MII DE PERSOANE CU PROBLEME DE AUZ

La 3 mii de membri ai Asociaţiei Surzilor din Moldova sunt doar şapte interpreţi ai limbajului mimico-gestual, a comunicat corespondentului „INFOTAG” Prim-vicepreşedintele asociaţiei, Natalia Babici.
Potrivit spuselor sale, insuficienţa acestora, precum şi lipsa de instituţii de învăţământ unde ar fi instruiţi, este una dintre cele mai acute probleme ale persoanelor cu probleme de auz.
„Barierele în comunicare nu permit surzilor să se încadreze în societate, precum şi limitează accesul la informaţie. Pentru a merge la medic, RCL sau orice altă instituţie aceştia au nevoie de traducător, aceştia fiind foarte puţini, la sfârşitul fiecărei săptămâni se întocmește lista cu programări la medic, şcoli şi altele”, a spus ea.
Babici a menţionat că personale cu probleme de auz sunt acceptate cel mai mult la locuri de muncă cu salarii mici, cum ar fi măturător sau deredicători. Totodată, indemnizaţia minimă este de 800 lei, aceştia beneficiind de compensaţii pentru căldură, cărbuni şi lemne de foc.
În Moldova sunt circa 5 mii de persoane cu probleme de auz.
1423025-1403536209Sursa: Infotag.md

De asemenea, ai putea dori...