Lansarea proiectului „Abilitate versus Dizabilitate – de la înțelegere spre eliminarea discriminării și incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități auditive și de vedere”

Ratificarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, adoptarea Legii nr. 60 din 30.03.2012 privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi etc., au creat cadrul normativ necesar pentru a face pași concreți de incluziune și nediscriminare și pentru a progresa semnificativ în domeniul participare la viața socială, politică și culturală a persoanelor cu dizabilități. Studiile realizate recent denotă însă că în Republica Moldova mai există multe restanțe și probleme la acest capitol: „Dreptul la viața publică și politică nu le este respectat deloc (44,5%) sau le este respectat parțial (36,2%)”, iar „persoanele cu dizabilități mintale și fizice (68% și respectiv 66%) sunt cel mai frecvent discriminate în diferite domenii ale vieții”.

Pentru a diminua fenomenul discriminării, a asigura o mai bună înțelegere a drepturilor omului și a spori gradul de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități auditive și de vedere, prin facilitarea dialogului și promovarea în societate a necesităților lor speciale, Alianța Centrelor Comunitare de Acces la Informație și Instruire din Republica Moldova (Alianța INFONET), în parteneriat cu Asociația Surzilor din Republica Moldova și Centrul Național de Informare și Reabilitate (CNIR) a Asociației Nevăzătorilor din Moldova, anunţă lansarea proiectului „Abilitate versus Dizabilitate – de la înțelegere spre eliminarea discriminării și incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități auditive și de vedere”.

INFOTAG-web

Agenția de presă INFOTAG, 11 mai 2016

Concepția acestui proiect este una inovativă, care vine să piloteze modele de informare a publicului larg în vederea facilitării incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități auditive și de vedere. Este cunoscut faptul că schimbările de mentalitate se produc cel mai lent. Din acest considerent strategia implementării acestui proiect este construită pe următoarele dimensiuni:

1. „Întredeschiderea largă a ușii în lumea dizabilității”, care se va face într-o manieră complexă și bazată pe percepția emotivă, care se memorizează cel mai bine.
2. Prezentarea unui set de bune practici de incluziune socială, „accesibile” ca și costuri și aplicabile domeniului culturii și accesului la educație.

Comunicate de presă: Comunicate.MD, Press-Release.MD, SlideShare.COM

Mass Media despre eveniment: Asociația Surzilor din RM a lansat proiectul „Abilitate vs Dizabilitate – de la înțelegere spre eliminarea discriminării persoanelor cu dizabilități” (Infotag)

В Молдове дан старт проекту социальной интеграции людей с нарушениями слуха и зрения (Infotag)

Project on social integration of people with hearing and visual impairments launched in Moldova (Infotag)

Asociaţia Surzilor a lansat proiectul „Abilitate vs dizabilitate” (ZiareLive.ro)

Asociaţia Surzilor a lansat proiectul „Abilitate vs dizabilitate” (Noi.md)

Premieră pentru Republica Moldova. Filmul ”Arrivederci” va fi adaptat pentru persoanele cu deficiențe de vedere (Video) (TVR Moldova)

Proiect ce își propune diminuarea fenomenului discriminării, lansat la Chișinău. Va fi elaborat un ghid special (AllMoldova.com)

Un proiect promițător: „Omul din lumea tăcerii” (Audio) (EUROPALIBERA.ORG)


(Realitatea.md)


(Privesc.eu)


(NTV Moldova), minuta 6.54-9.34

Acest proiect este realizat de Alianța Centrelor Comunitare de Acces la Informație și Instruire din Republica Moldova (Alianța INFONET), în parteneriat cu Asociația Surzilor din Republica Moldova și Centrul Național de Informare și Reabilitare a Asociației Nevăzătorilor din Moldova, cu suportul financiar al Programului Egalitate și Participare Civică al Fundaţiei Soros-Moldova.

De asemenea, ai putea dori...