Sunt mai puternice decât problemele de sănătate pe care le au. Zece femei cu dizabilități care au reușit să se afirme au devenit eroinele unei broșuri, tipărită de organizația non-guvernamentală UN Women. Femeile s-au adunat la Biblioteca Municipală Bogdan Petriceicu Hașdeu și și-au spus poveștile de viață. Toate au reușit să-și întemeieze o familie, să-și găsească un post de muncă care le este pe plac sau să devină lideri comunitari.
Diana Busuioc are 24 de ani şi este nevăzătoare. Când a început să-şi piardă vederea era încă un copil şi de atunci ştia că viitorul ei depinde doar de ea.
Aşa că nu a lăsat mâinile în jos şi a mers să înveţe meseria de Jurnalist, iar în parale munceşte în calitate de reporter la un post de radio din ţară. A învăţat tastatura pe de rost şi ţine minte unde se află fiecare buton, iar cu ajutorul unei aplicaţii auditive culege textele.
"De exemplu sunt acum pe masa de lucru şi am nevoie să scriu în word, apăs pe litera M, apare tot ce este cu litera M. Iată, accesez. - Ce ai scris? - Bună ziua dragi ascultători", a spus jurnalista Diana Busuioc.
Tânăra vrea să obţină noi performanţe.
"Uneori vreau să fac anumite chestii şi nu înţeleg de ce nu-mi iesie, apoi îmi spun, stai că eu sunt nevăzătoare, stai să mă opresc un pic. Eu permanent vreau să fac ceva nou, nu mă gândesc că eu nu văd şi gata. Pentru mine este foarte important ca în măsura posibilităţilor să fiu independentă", a zis jurnalista Diana Busuioc.
A suportat 11 intervenţii chirurgicale. Nimic însă nu a împiedicat-o să-şi construiască un viitor frumos alături de familia sa. A studiat contabilitatea, iar de mai bine de doi ani lucrează în calitate de casier într-o bancă.
Femeia recunoaşte că societatea noastră se uită cu alţi ochi la persoanele cu nevoi speciale.
Potrivit datelor statistice, în Moldova locuiesc 184 de mii de oameni cu dizabilități. Aproape jumătate dintre ei sunt femei.
Femei puternice cu abilitati diferite (Broșura în format PDF)
Sursa:
prime.MD