Preloader Image


Denumirea proiectului: Integrarea socială și educațională a surzilor din Moldova

Durata proiectului : 7 luni începând cu luna Mai 2018

Scopul proiectului: Scopul proiectului propus este de a contribui la accesul la educație egală și incluziune socială prin producerea seturilor metodice tematice pentru cadrele didactice implicate în procesul de incluziune educațională a elevilor cu dizabilități auditive și accesibilitatea serviciilor de urgență 112.

Obiectivele proiectului sunt:

O1. La sfârșitul implementării proiectului, elevii surzi integrați în școlile obișnuite din Moldova vor avea acces la 5 grupuri metodice tematice ușor de înțeles pe 5 subiecte diferite
O2. La sfârșitul implementării proiectului, o bază de date a persoanelor surde va fi integrată în serviciul de urgență 112 din Moldova și va facilita accesul acestora la serviciile de urgență.

Activitățile:

Activitatea 1. Dezvoltarea și publicarea unei serii de 5 seturi metodice tematice pentru elevii cu dizabilități auditive în 4 limbi (RO, RU, ENG, SL și cod QR)
Formatul cărții este neobișnuit și prezintă o premieră absolută pentru Republica Moldova.
Elementul inovator constă în faptul că fiecare imagine este însoțită de un document de bază in limba Romana, dublat în rusă, engleză, semnul în limbajul mimico-gest, dar și codul QR generat și realizarea conexiunii cu platforma digitală Surdoserver (www.surdoserver.md) pentru vizionarea video a materialelor produse de ASRM și Alianța INFONET.
Tematica celor cinci seturi metodice se va axa pe terminologia de bază a următoarelor discipline, cum ar fi: matematica, geografia, istoria, educația fizică, educația tehnologică și vor facilita procesul de comunicare în rândul profesorilor, vor sprijini profesorii și studenții cu dizabilități auditive.
Cărțile vor fi tipărite în 200 de exemplare fiecare set (1000 în total) și vor fi distribuite gratuit prin:
• Servicii de asistență psihopedagogică în Moldova,
• Instituțiile educaționale în care studenții cu dizabilități auditive,
• Bibliotecile raionale din RM,
• Sucursale teritoriale ale ASRM. Etc.

Activitatea 2. Elaborarea bazei de date a persoanelor cu dizabilități auditive din Republica Moldova și accesibilitatea datelor la serviciul național 112.
ASRM urmărește dezvoltarea bazei de date a persoanelor cu dizabilități auditive din Moldova.
După ce baza fa fi elaborată, se va da acces Serviciului Național de Apeluri de Urgență 112, după cum sa convenit anterior, următoarele informații: nume, prenume, IDNP, contacte (telefon, email, skype, viber, whatsapp)
Astfel, din momentul lansării serviciului 112 (se va încerca în iulie 2018), orice apel de urgență de la o persoană cu dizabilități auditive va fi identificat automat de serviciu și va fi interconectat cu un operator care cunoaște limbajul mimico-gestual. Pana la 3000 de persoane cu dizabilități auditive vor fi introduse în baza de date în prima etapă. Colectarea datelor se va realiza de către voluntarii asociației surzi și se va face pe bază de voluntariat.
Baza va fi utilizată de 112 și ASRM în condițiile Legii nr. 133 din 08.07.2011 privind protecția datelor cu caracter personal.

Bugetul Proiectului: 4600$

Echipa proiectului (persoane de contact):
Eugen Munteanov, Director de proiect., +373 78201199, deaf.moldova@gmail.com
Natalia Babici, Prim Vice-președinte ASRM, +373 69371371, deaf.moldova@gmail.com

Distribuie:

Ultimele noutăți

022-72-99-25

Incluziunea socială se realizează prin efort comun.

Apelează pentru mai multe detalii.

Logo Image