Preloader Image
05 feb. 2020 Elevii Școlii speciale-internat pentru copii hipoacuzici din satul Hârbovăţ, raionul Călărași, au venit în vizită la Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi[:] Image
[embed]https://youtu.be/uzwT5dqnKkk[/embed]

Elevii Școlii speciale-internat pentru copii hipoacuzici din satul Hârbovăţ, raionul Călărași, au venit în vizită la Președintele Parlamentului cu un program artistic și tablouri pictate pe sticlă. Întâlnirea a fost emoționantă, inclusiv pentru că Zinaida Greceanîi cunoaște copii și profesorii de mai bine de 15 ani.

Copii au mulțumit Președintelui Parlamentului pentru susținere și grijă, precum și pentru decizia de a lua sub patronajul său instituția. Zinaida Greceanîi a exprimat recunoștință cadrelor didactice din școala specială-internat pentru grija și dragostea lor față de copii, iar micuților le-a spus că admiră talentul și perseverența lor.

Președintele Parlamentului a declarat că în ultimii ani școala a trecut prin perioade dificile, când s-a încercat închiderea instituției. Totuși școala a rezistat și Zinaida Greceanîi a subliniat că nu va permite închiderea școlilor pentru copii cu nevoi speciale.

Școala specială-internat pentru copii hipoacuzici din satul Hârbovăţ, raionul Călăraşi, funcționează din anul 1991, având o capacitate de 198 locuri. Misiunea instituției rezidă în crearea condițiilor optime pentru dezvoltarea liberă şi armonioasă a elevilor cu deficiențe auditive şi integrarea lor în societate.

Parlamentul Republicii Moldova, prin propriul exemplu, demonstrează abordarea responsabilă a problemei persoanelor cu deficiențe și realizează diverse acțiuni de creștere a accesibilității Legislativului. Instituția a editat broșuri despre activitatea sa în stilul Braille (pentru persoane cu deficiențe de vedere) și ”easy to read” (ușor de citit, ușor de înțeles), precum și a tradus în limbaj mimico-gestiual a materialelor informative în format video. Căile de acces și infrastructura internă a clădirii instituției sunt ajustate pentru persoane cu dizabilități locomotorii.

sursa: primul.MD
[:]

Distribuie: