În luna septembrie în anul 1951 la Roma a fost fondată Federația Mondială al Surzilor cu participarea organizațiilor persoanelor cu deficiențe de auz din 30 țări.
În 1958 ONU cu scopul susținerii persoanelor cu deficiențe de auz și protecția drepturilor lor civile, a anunțat Ziua Internațională al Surzilor, care se sărbătorește în fiecare an în ultima duminică al lunii septembrie. În 2023 ziua surzilor este la data de 24 septembrie, ultima duminică a lunii. În anul 2018 ,de către ONU la data de 23 septembrie este adoptată Ziua Internațională al Limbajului Semnelor. în acest an le sărbătorim pe ambele concomitent, sub genericul „ NOI SUNTEM! Persoane cu deficiențe de auz”
ASRM a fost creată în anul 1940 prin Hotărârea Consiliului Comisarilor Poporului din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească nr.451 din 18 noiembrie 1940 . Asociația Surzilor din RM devine membru al Federației Mondiale al Surzilor la 24 martie 1993. În Republica Moldova sunt aproximativ 5000 persoane cu deficiențe de auz, dintre care 2500 sunt membri Asociației Surzilor din RM.
În perioada lunii septembrie 2023 sunt anunțate activități sociale, sportive și culturale în patru Filiale Teritoriale al Asociației Surzilor sub denumirea „ Săptămâna Surzilor”. Toate activitățile se petrec cu susținerea financiară din partea Asociației Surzilor din Republica Moldova. În cadrul căreia se petrec activități la nivel local și raional pe tot teritoriul Republicii Moldova, anume:
FT „ SUD” ASRM – organizarea mesei de binefacere în Cimișlia. Organizarea Expoziției a lucrărilor confecționate de persoanele cu deficiențe de auz din rn. Cimișlia; Organizarea excursiei la Conacul Manuc Bec și la Mănăstirea Zloți;Desfășurarea Competițiilor Sportive la tenis, dame, șah între persoanele cu deficiențe de auz din FT „Sud”; Distribuirea pachetelor alimentare pentru persoanele vulnerabile. și ajutorului umanitar primit de la donatori. Responsabil președintele FT d-na Vera Dudco și FSSM.
FT „ Nord” ASRM- Excursie persoanelor cu deficiențe de auz la Muzeul de istorie și etnografie al Moldovei; Excursie la Galeria de tablouri; Excursie la Cetatea Soroca; La teatru „ V. Alecsandri din Bălți”.Petrecerea adunării solemne și serata dedicată Zilei Internaționale al Surzilor .
FT „Centru” ASRM – Repartizarea ajutorului umanitar prin raioane; Adunări cu membrii Filialei prin raioane; Mediatizarea activităților FT „Centru” ASRM .
FT „ Chișinău” ASRM – Demersuri la Administrația Asistenței Sociale și Primăriei mun. Chișinău, și suburbii ,comune din raza Chișinăului cu privire la acordarea ajutorului financiar persoanelor cu deficiențe de auz din fondurile locale, cu prilejul Zilei Internaționale al Surzilor; Ziua Internațională al Limbajului Semnelor; repartizarea pachetelor alimentare și pachetelor igienice persoanelor țintuite la pat din municipiu;Repartizarea ajutorului umanitar pentru persoanele cu deficiență de auz din filială, petrecerea activităților de informare cu privire la Legislația RM și Codul Muncii și angajarea în câmpul muncii al persoanelor cu deficiențe de auz; Prestarea serviciilor de interpretare pentru persoanele cu deficiențe de auz și asistarea lor în diferite instanțe, Executarea Serviciului telefonic „Angajat – Angajator”- consultări, susținere în angajare în câmpul muncii a persoanelor cu deficiențe de auz; Participarea laConcursul Culinar al persoanelor în etate cu deficiențe de auz .Expoziția lucrărilor manuale al surzilor din Moldova „ Hand Made”.
La 24 septembrie Asociația Surzilor din Republica Moldova a sărbătorit Ziua Mondială a Persoanelor cu Deficiențe de Auz în cadrul Săptămânii Internaționale a Surzilor „Vocea tăcerii”. Artiștii CRCSM și regizorul Oleg Macovei au prezentat cu mare succes un spectacol conceptual neobișnuit cu titlul tradițional „Noi suntem!”. Spectacolul-concert a descris o istorie fantastică a presupusei dezvoltării persoanelor surzi și a limbajului semnelor într-un stil „invers” paradoxal. Prezentarea are o singură temă: trecutul și viitorul unite în zece scenete cu oameni surzi într-o situație concretă. Programul a inclus o mulțime de glume bune, muzică și dans, cântece în limbajul semnelor, creații bazate pe pantomimă, și toate acestea de fapt arată ca o intrare în lumea specifică a omului surd, în lumea aproape neînțeleasă de oameni „auzitori”.